Ceremoniemeester vs ceremoniespreker

Eén van de dingen die me opvalt in Facebook-groepen voor toekomstige bruidsparen, is de onduidelijkheid tussen een ceremoniespreker en ceremoniemeester. Daarom zet ik met plezier de verschillen even op een rijtje voor jullie.

Ceremoniemeester

Zoals de meeste weddingplanners, ben ik ook ceremoniemeester (wordt vaak naar verwezen als wedding coordination). Wat houdt dat nu eigenlijk juist in?

Als ceremoniemeester …

  • … zorg je voor de ontvangst van de gasten
  • … ben je verantwoordelijk voor de begeleiding en coördinatie op de trouwdag zelf
  • … ben je het aanspreekpunt in geval van vragen of problemen voor de gasten, de leveranciers (zoals de cateraar, fotograaf, …) en natuurlijk voor jullie, het bruidspaar
  • … houd je je dus niet bezig met de voorbereidingen vooraf zoals het zoeken van een locatie en leveranciers, styling en aankleding

Zoals je kan zien, behoren al deze taken van wedding coordination ook tot het takenpakket van een weddingplanner. Maar een ceremoniemeester voert dus niet alle taken van een weddingplanner uit, zoals het plannen en de styling.

Ceremoniemeester zijn klinkt misschien simpeler dan het is, maar vergis jullie niet, het is een grote verantwoordelijkheid. Een die ik – naar mijn mening – niet aan familie of vrienden zou geven, louter en alleen omdat hij/zij dan niet ten volle mee kan genieten van jullie speciale dag. En dat zou zonde zijn, toch?

Ceremoniespreker

En wat zijn dan de taken van een ceremoniespreker? Hij/zij …

  • … geeft inhoud aan je ceremonie. Zoals: welke rituelen zullen er zijn? Wie doet wat? Zijn er gastsprekers? Hoeveel muzieknummers zijn er en wanneer komen die aan bod? Enzovoort. Al deze elementen van de ceremonie worden bekeken hoe en waar ze een plaats krijgen in de ceremonie. Een ceremoniespreker begeleidt jullie in het maken van deze keuzes.
  • … schrijft je ceremonie volledig op maat, zoals het welkomstwoord, de aankondiging van je gastsprekers, de inleiding van je geloften, jullie verhaal, het slotwoord, …
  • … begeleidt je gastsprekers. Een professionele storyteller wil dat het ganse plaatje klopt, dus ook de teksten die hij/zij niet zelf schrijft, zoals die van bv. jullie familie en vrienden. Sommige ceremoniesprekers helpen hen ook bij het schrijven.

De taken van een storyteller draaien dus om het delen van jullie verhaal en waardevolle momenten tijdens jullie ceremonie. Hiervoor kunnen jullie dus geen beroep doen op mij. Het is eerlijk gezegd mijn ding niet en laat ik dan ook liever over aan de experts. 😉 Als weddingplanner help ik jullie wel met alle plezier om de ideale ceremoniespreker voor jullie te vinden.

ceremoniespreker ceremoniemeester huwelijk