Ceremoniemeester vs ceremoniespreker

Eén van de dingen die me opvalt in Facebook-groepen voor toekomstige bruidsparen, is de onduidelijkheid tussen een ceremoniespreker en ceremoniemeester. Daarom zet ik met plezier de verschillen even op een rijtje voor jullie.

Ceremoniemeester

Zoals de meeste weddingplanners, ben ik ook ceremoniemeester (wordt vaak naar verwezen als wedding coordination). Wat houdt dat nu eigenlijk juist in? In een notendop: hij/zij houdt zich bezig met de coördinatie en het in goede banen leiden van de huwelijksdag zelf van begin tot het einde. Het klinkt simpeler dan het is, maar vergis jullie niet, het is een grote verantwoordelijkheid. Eén die ik – naar mijn mening – niet aan familie of vrienden zou geven, louter en alleen omdat hij/zij dan niet ten volle mee kan genieten van jullie speciale dag. En dat zou zonde zijn, toch?

Als ceremoniemeester zorg je voor de ontvangst van de gasten, opstelling van het bruidspaar en -suite (aan het gemeentehuis en bij de alternatieve of kerkelijke viering) en ben je het aanspreekpunt in geval van vragen of problemen voor de gasten, de leveranciers (zoals catering, fotograaf, …) en natuurlijk voor jullie, het bruidspaar. In tegenstelling tot een weddingplanner, houdt een ceremoniemeester zich dus niet bezig met de voorbereidingen vooraf zoals het zoeken van een locatie en leveranciers, styling en aankleding.

Ceremoniespreker

En wat zijn dan de taken van een ceremoniespreker? Het aan elkaar spreken van de viering/ceremonie en jullie persoonlijke verhaal brengen aan de gasten. Je kan het best vergelijken met de pastoor die de kerkelijke viering leidt, behalve dat het over niet-religieuze ceremonies gaat. Hiervoor kunnen jullie dus geen beroep doen op mij. Het is eerlijk gezegd mijn ding niet en laat ik dan ook liever over aan de experts.

ceremoniespreker ceremoniemeester huwelijk

Ziezo, dat was het voor mijn tweede blogpost. Als jullie nog vragen hebben of graag een gratis en vrijblijvende offerte wensen voor een ceremoniemeester, klik dan hier.