In 3 stappen jouw ideale trouwlocatie vinden

De locatiezoektocht is één van de eerste stappen in het plannen van je huwelijk. Maar hoe begin je hier nu aan? Hieronder leg ik in 3 stappen uit hoe jij je trouwlocatie vindt.

Stap 1: Maak een lijstje

Voor je begint te zoeken, stel je een lijstje op met de essentiële zaken die je moet weten voor je kan beginnen zoeken.

 • Je budget. Hoeveel kan je spenderen aan de locatie en catering (afhankelijk of locatie vrij van catering is of niet)?
 • Je gastenlijst. Hoeveel genodigden zijn er aanwezig per dagdeel (receptie, diner, avondfeest)? Een locatie waar slechts 100 man kan zitten als je 150 personen op je gastenlijst hebt staan voor het diner, is helaas geen optie.
 • Je concept. Wat is je concept? Wil je een ceremonie op je locatie? Wil je een zittend diner of liever food trucks? Wat je ook kiest, ga voor een locatie waar er voldoende ruimte is voor je concept.
 • De datum. Ben je flexibel qua datum of wil je graag een op een specifieke dag trouwen die een speciale betekenis heeft?
 • De regio. In welke regio wil je trouwen? Houd je rekening met de reistijd naar de locatie of ga je voor je droomlocatie ongeacht hoe ver je moet rijden?
 • Must-have’s: waar moet de locatie volgens jou zeker aan voldoen? Vb. Catering aanwezig of liever vrij van catering? Moet er een tuin aanwezig zijn?
 • Optioneel: zaken die een pluspunt zijn, maar niet vereist. Vb.: overnachtingsmogelijkheden.
 • Afknappers: wat wil je zeker niet hebben op je locatie? Vb.: Je wil geen locatie waar op hetzelfde moment ook een ander trouwfeest kan doorgaan.

TIP: Kijk zeker eens op de website van Salino. Hier kan je heel wat Belgische trouwlocaties terugvinden: van een rustieke schuur tot een oude industriële fabriek. Zoek je een feestzaal voor jouw industrial wedding? Lees dan zeker mijn artikel over industriële trouwlocaties in België.

Een tent of toch maar niet?
Veel koppels dromen van een trouwfeest in een tent ten midden van een grote wei. Ze zien dit vaak als een budgetvriendelijke locatie. Maarrr wat velen niet beseffen, is dat het kostenplaatje bij een tenthuwelijk snel op loopt. Dit komt doordat je voor veel zelf nog moet zorgen. Denk hierbij aan toiletten, elektriciteit, vloer, tafels, stoelen, verlichting, … Het brengt ook enorm veel organisatiewerk met zich mee. Een weddingplanner inschakelen hierbij, is dus geen overbodige luxe.

Stap 2: Ga een kijkje nemen

Wanneer je een bezoek brengt aan een trouwlocatie, houd deze zaken in je achterhoofd:

 • Is er voldoende parking, vestiaire, toiletten aanwezig (rekening houdend met het aantal gasten)?
 • Kan alles binnen doorgaan bij slecht weer?
 • Heb je iemand in de familie die minder mobiel is of in een rolstoel zit? Check dan of de locatie hierop voorzien is.
 • Welke andere zaken zijn er nog inbegrepen in de prijs? Schoonmaakkosten, geluid- en lichtinstallatie, …
 • Tot wat uur kan het dansfeest doorgaan?

TIP: Bezoek niet meer dan 3 à 4 locaties. Voor de simpele reden: hoe meer locaties je bezoekt, hoe moeilijker het wordt om te kiezen. Dit geldt eigenlijk voor alle huwelijksleveranciers.

Stap 3: Decision time!

Tijdens je locatiebezoek voel je meteen of het je droomlocatie is of niet. Ben je niet 100% zeker? Je kan altijd een optie nemen op een locatie en jezelf de tijd geven om erover na te denken.

Wanneer je een trouwlocatie boekt, zet dan alle afspraken (datum, overeengekomen prijs, vergunningen, …) op papier. Zo kan jij op je beide oren slapen. Dat geldt ook wanneer je andere huwelijksleveranciers boekt (fotograaf, weddingplanner, …).

Als weddingplanner help ik jou om een trouwlocatie te vinden die bij je budget en stijl passen. Wil je graag meer weten? Neem dan zeker contact met ons op.