In 3 stappen jouw ideale trouwlocatie vinden

De locatiezoektocht is de eerste stap in het plannen van je huwelijk na het kiezen van de datum. Maar hoe begin je hier nu aan? Hieronder leg ik in 3 stappen uit hoe jij je trouwlocatie vinden.

Stap 1: Maak een lijstje

Voor je begint te zoeken, stel je een lijstje op met de essentiële zaken die je moet weten voor je kan beginnen zoeken.

  • Je budget. Hoeveel kan je spenderen aan de locatie en catering (afhankelijk of locatie vrij van catering is of niet)?
  • Je gastenlijst. Hoeveel genodigden zijn er aanwezig per dagdeel (receptie, diner, avondfeest)? Een locatie waar slechts 100 man kan zitten als je 150 personen op je gastenlijst hebt staan voor het diner, is helaas geen optie.
  • De stijl. Ben jij bijvoorbeeld helemaal into boho? Dan past een supermoderne locatie niet bij jouw feest.
  • Must-have’s: waar moet de locatie volgens jou zeker aan voldoen? Catering aanwezig of liever vrij van catering? Moet er een tuin aanwezig zijn?
  • Optioneel: zaken die een pluspunt vormen, maar geen vereiste zijn. Vb.: overnachtingsmogelijkheden.
  • Afknappers: wat wil je zeker niet hebben op je locatie? Vb.: Je wil de locatie voor jou alleen, dus geen andere ruimtes waar op hetzelfde moment ook een feest kan doorgaan.

TIP: Kijk zeker eens op de website van Salino. Hier kan je heel wat Belgische trouwlocaties terugvinden: van een rustieke schuur tot een oude industriële fabriek. Zoek je een feestzaal voor jouw industrial wedding? Lees dan zeker mijn artikel over industriële trouwlocaties in België.

Een tent of toch maar niet?
Veel koppels dromen van een trouwfeest in een tent ten midden van een grote wei. Ze zien dit vaak als een budgetvriendelijke locatie. Maarrr wat velen niet beseffen, is dat het kostenplaatje bij een tenthuwelijk snel op loopt. Dit komt doordat je voor veel zelf nog moet zorgen. Denk hierbij aan toiletten, elektriciteit, vloer, tafels, stoelen, verlichting, … Het brengt ook enorm veel organisatiewerk met zich mee. Een weddingplanner inschakelen hierbij, is dus geen overbodige luxe.

Stap 2: Ga een kijkje nemen

Wanneer je een bezoek brengt aan een trouwlocatie, houd deze zaken in je achterhoofd:

  • Is er voldoende parking, vestiaire, toiletten aanwezig (rekening houdend met het aantal gasten)?
  • Kan alles binnen doorgaan bij slecht weer?
  • Heb je iemand in de familie die minder mobiel is of in een rolstoel zit? Check dan of de locatie hierop voorzien is.
  • Welke andere voorzieningen zijn er nog inbegrepen in de prijs? Geluid- en lichtinstallatie, …

TIP: Bezoek niet meer dan 3 à 4 locaties. Voor de simpele reden: hoe meer locaties je bezoekt, hoe moeilijker het wordt om te kiezen. Dit geldt eigenlijk voor alle huwelijksleveranciers.

Stap 3: Boeken maar!

Wanneer je een trouwlocatie boekt, zet dan alle afspraken (datum, overeengekomen prijs, vergunningen, …) op papier. Zo kan jij op je beide oren slapen. In de huidige corona-tijden kan je ook best navragen wat de afspraken zijn bij verplaatsing van datum en eventuele kosten hieraan verbonden. Zorg ervoor dat je dit ook zeker laat opnemen in de overeenkomst met de locatie. Idem voor boekingen bij andere huwelijksleveranciers (fotograaf, weddingplanner, …).