Hoe je trouwbudget opstellen?

Je Big Day beginnen organiseren ZONDER dat je je budget hebt vastgelegd is een van de meest voorkomende fouten bij het plannen van een bruiloft. Het is cruciaal dat je een realistisch budget opstelt voor je start met het plannen. Weet dat als je dat niet doet, de kans groot is dat je verliefd wordt op een prachtige trouwjurk of geweldige locatie die achteraf gezien te prijzig is. Wees dus realistisch en houd je aan je budget. Het zal je heel wat stress besparen tijdens het plannen.

Voor velen is het moeilijk om een budget op te maken, omdat je geen idee hebt hoeveel zaken zoals een huwelijksfotograaf, ceremoniespreker, … kosten. Maar met deze tips lukt het zeker!

Budget TIP 1: het aantal gasten

40% van je budget gaat naar het eten en de locatie. Houd zeker in het achterhoofd dat het aantal gasten mee je budget bepaalt. Een locatie zoeken voor 100 gasten of voor 150 kan een groot verschil maken. Idem voor de cateringkosten.

Door je gastenlijst te beperken kan je al heel wat geld besparen. Wil je toch graag al je vrienden en familie uitnodigen? Nodig dan een kleine groep uit voor het diner en de overige gasten voor het dessertenbuffet en avondfeest. Zo bespaar je toch ook al enkele duizenden euro’s.

Budget TIP 2: overzicht

Maak een overzicht van jullie inkomsten en hoeveel jullie kunnen spenderen:

  • Hoeveel heb je al gespaard voor je trouwfeest?
  • Hoeveel kan je maandelijks extra sparen voor je Big Day?
  • Krijg je een gift van familie/vrienden? Misschien betalen je ouders je trouwkleed/kostuum?

Budget TIP 3: keuzes maken

Bij budgetteren draait het allemaal om keuzes maken. Bepaal 3 elementen die essentieel zijn voor jullie feest en waarop je dus niet zal besparen. Sommigen willen per se trouwen in een kasteel, sommigen hechten meer belang aan een gastronomische viergangenmenu. Het is volledig jullie keuze, maar houd je er ook aan. Dit betekent dat je mogelijks moet besparen op andere zaken.

Als weddingplanner help ik jou om een realistisch budget op te stellen en volg ik dit mee op tijdens de trouwvoorbereidingen. Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen als weddingplanner? Neem dan zeker contact met ons op.