Duurzaam trouwen: niet langer een uitdaging die je handen vol geld kost

Bewuster omgaan met het milieu, we zijn er allemaal mee bezig. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in ons dagdagelijks leven. Waarom zou je dan niet één van de belangrijkste gebeurtenissen in je leven ook duurzaam maken?

Wist je dat er op een gemiddelde bruiloft ruim 10 ton CO2 wordt uitgestoten? Dit cijfer zegt je misschien niet zoveel, maar als je weet dat een gemiddeld Belgisch gezin een CO2-uitstoot van 3 ton per jaar heeft, is het wel even verschieten.

Hoe kan jij je bruiloft op-en-top duurzaam en tegelijk ook superorigineel maken?

Laat ons beginnen bij het begin: de trouwlocatie. Het heen en weer reizen van de ganse bruidssuite en je gasten tussen verschillende locaties gebeurt meestal nog met de wagen. Dit brengt uiteraard heel wat vervuiling met zich mee. Trouwen op één locatie is dus niet alleen praktisch, maar ook milieubewust.

Wil je een verrassende en eco-friendly intrede maken als bruidspaar? Wat dacht je van een fiets of een elektrische tuktuk?

Kweek bloemen met je uitnodiging

Bij het versturen van uitnodigingen en een save-the-date komen heel wat stapels papier kijken. En dan hebben we het nog niet over de enveloppes! Wil je liever geen elektronische tools hiervoor inschakelen? Waarom geen gebruik maken van gerecycled papier? Of liever iets origineler? Kies dan voor zaadkaartjes. Ze vormen ook een leuk aandenken na jouw grote dag. Hoe het werkt? Simpel! Stop het kaartje in wat potgrond en dan afwachten tot er mooie bloemen uitkomen.

Say yes to the sustainable dress!

Een trouwjurk is vaak een grote investering. Na de trouwdag belandt die jammer genoeg achterin in de kleerkast of in een doos op de zolder. Zonde natuurlijk! Bij de dames van Real brides kan je je bruidsjurk doneren of een gedoneerde bruidsjurk kopen aan een schappelijke prijs. En top of the bill: 60% van hun opbrengst gaat naar goede doelen zoals Think Pink, Moeders voor moeders, …

Zeg het met seizoensbloemen

Bloemen vormen een groot deel van de decoratiekosten op een trouwdag. Om dit zo duurzaam mogelijk te maken, kies je best voor een florist waar je terecht kan voor seizoensbloemen die ecologisch geteeld (lees: zonder pesticiden) zijn. Om verspilling tegen te gaan, kan je kiezen om de bloemen zelf bij te houden na afloop van je feest of schenk ze aan je gasten. Zo kunnen ze nog nagenieten van je bruiloft.

Recycleer grootmoeders juwelen

Ook trouwringen zijn vervuilend voor het milieu, voornamelijk de winning van goud en diamanten veroorzaken grote hoeveelheden mijnafval. Wil je een unieke en milieuvriendelijke ring met een emotionele waarde? Oud goud van je oma/tante/moeder/… laten smelten tot een geheel nieuwe ring kan een duurzame oplossing zijn. Er is ook een groot aanbod aan fairtrade juweliers die streven naar ‘eerlijke’ sieraden.

Eerlijk en lokaal eten

Opteer voor een cateringbedrijf dat focust op seizoensgebonden streekproducten. Plastic is natuurlijk uit den boze. Vervang zoveel mogelijk door glas, hout of bamboe. Ook de drankjes kunnen duurzaam zijn. Wat dacht je van een lekkere biowijn aan tafel? Of een verfrissende limonade of cocktail geserveerd in een grote glazen dispenser tijdens de receptie? Toppunt van duurzaamheid? Laat de etensrestjes naar de voedselbank brengen of geef je gasten een doggybag mee!

In maart 2019 heb ik een styled wedding shoot georganiseerd met uitsluitend duurzame en eco-friendly leveranciers. Neem hier een kijkje voor het resultaat.